onsdag 23 april 2008

Investor satsar på onotorade bolag

Spelreglerna för börsnoterade företag m a o kvartalsekonomin har länge av flera bedömare ansetts vara destruktiva för bolagens utveckling. Kortsiktighet gynnar kostnadsnedskärningar och färre anställda men missgynnar proaktiva satsningar i form av produktutveckling, marknadsföring m.m. Den processen förstärks av att bolagslendingarnas bonussystem är kopplade till aktiekursen.
Wallenbergssfärens Investor ser dock ut att vara det första tydliga trendbrottet där de till viss del vänder kvartalsekonomin ryggen. Nu är målet att öka innehavet i onoterade bolag. Det är delar av den välfyllda kassan efter Scania-försäljningen som ska spenderas i mindre bolag utanför börsen.

På Investors hemsida (www.investorab.se) finns följande text:

"Vi prioriterar bolag där vi kan agera som ägare i en onoterad miljö. I många fall kan värdeskapande åtgärder i onoterade bolag genomföras snabbare och med bättre möjligheter att hantera riskerna.
Dessutom är det enklare att skapa samsyn mellan ägare, styrelse och ledning kring bolagets mål och verksamhetsplan, samt ha ersättningssystem kopplade till dessa mål."

/Trendspaning X