onsdag 23 april 2008

Väntat bakslag för etanol

Diverse statistik och fakta kring etanol som alternativ till olja har ignorerats av makthavare de senaste åren. Nu kommer baklsaget desto kraftigare; livsmedelsbrist i de fattigaste länderna.
Trots detta kan en svensk bilköpare fortfarande få 10000 kr i bidrag vid köp av en etanol-driven bil, svenska intressen investerar i etanol-produkiton i Ghana osv.
Flera experter kring olja och biobränsle menar att det politiska etablissemanget blundar för de stundande problemen när oljepriset når nya höjder. Hittills har en sjunkande dollar ansetts vara orsaken till ökat oljepris. Den förklaringen blir dock alltmer ihålig. OPEC ser ingen anledning att höja produktionen. Shell har officiellt sagt att de inte kommer att nå högre produktionskapacitet i framtiden.
Fakta i ämnena olja, etanol, biobränsle och matsituationen i världen finns väl framlagda på bordet men de är alltför obehagliga politiskt sett.
Konsumtionen driver samhällsekonomin och därför vill man inte se de konsekvenser ökade energipriser för med sig. De åtgärder som skulle behövas är allt annat än politiskt behagliga eftersom de missgynnar maknthavare och väljarkårer i de rika länderna. På kort sikt är det alltså bättre för politikerna att avvakta med nödvändiga åtgärder.

Läs intervju med Gunnar Lindstedt, författare till boken "Olja": http://oljepris.se/gunnar_lindstedt.html

/Trendspaning X