måndag 7 april 2008

Oljepriset börjar bli allvar

Dagens toppnotering 109 dollar för WTI Oil.
Ingen trendsignal är just nu så intressant som oljepriset. Årets extrema prisökning på världens oljebörser har hittills kunnat förklaras med spekulationer på marknaden och en fallande dollar.
En färsk kommentar av en oljeanalytiker:
"Vi är fast i spannet 100-110 dollar. Vi testade den lägre delen av intervallet i förra veckan, men kunde inte riktigt bryta igenom nivån på 100 dollar, så priset stiger trots att efterfrågan är svag och lagernivåerna robusta"
Shell var det första oljebolaget ut som erkände att "den högsta produktionsvolymen någonsin (dec 2007) troligen aldrig kommer att uppnås igen".
För världens ledar-etablissemnag ses utvecklingen som obehaglig dvs de flesta staters politiska etablissemang hemfaller till strutsmentalitet. Vill inte se, harr ingen strategi för att hantera Peak Oil osv. Konsekvenserna är helt enkelt för stora för att politikerna ska orka med att skapa handlingsutrymme.
Första paret ut att se över sina kostnader och sin affärsmodell: de etablerade "gamla" flygbolagen (dvs inte de nya lågprisbolagen; ex.vis Ryanair som tjänar sina pengar på annat än flygresorna. Läs ex.vis SAS)
/Trendspaning X