fredag 6 februari 2009

Känslans renässans

Under mer än hundra är har vetenskapen framförallt förlitat sig på statistiskt underlag, matematiska beräkningar m.m. för att bevisa sin forskning. Detta tänkesätt har också genomsyrat framförallt det västerländska samhällets normer. Beslut har tagits på faktamässiga grunder osv. Däremot har det inte varit accepterat att använda magkänslan, intuitionen vid avgärande beslut i det etablerade samhället. Trots att många i efterhand kan konstatera att när det väl gick snett så hade man den känslan redan innan men tog beslutet trots känslan.
visar dock att människans intuitiva förmåga är väl utvecklad och ger ofta högre träffsäkerhet.

Ytterligare dimridåer som vi drabbas av kan vara "erfarenhet", gängse accepterade normer, flockbeteende i grupperingar i samhället osv.

I takt med allt snabbare förändringar hinner vi inte alltid ta fram fakta eller också kanske den inte finns. Konkurrens och en snabbt föränderlig omvärld gör att vi alltmer måste förlita oss till intuition och känsla. När 80-90-talisterna alltmer blir tongivande i samhället leder det också utvecklingen i den riktningen. De generationerna har redan i 6-årsgruppen fått utveckla sina mer känslomässiga och sociala kompetenser än vad exempelvis 40- 50- 0ch 60-talisterna ens varit i närheten av under sin uppväxttid.
Lägg därtill en allt starkare asiatisk influens i västvärlden där känslan alltid haft ett större utrymme i samhället.

/Trendspaning X