tisdag 3 februari 2009

Turbulenta tider triggar igång trender

I mer stabila tider, dvs en stabil konjunktur eller stadigt ökande välstånd är det mindre sannolikt att trender slår igenom. Det är i turbulenta tider som trendsignaler som tidigare legat och grott tar fart. Drastiska förändringar eller omtumlande händelser ifrågasätter etablissemanget och vedertagna sanningar till förmån för nytänkande och olika rörelser i samhället som tidigare inte fått gehör.
En finanskris gör exempelvis att banksystemet ifrågasätts på ett sätt som inte var möjligt tidigare trots att sjukdomssymptomen visat sig långt innan.
Stadsjeepar blir helt ute trots att de talat mot bättre vetande sedan lång tid tillbaka. Kvartalsekonomin ifrågasätts på ett mer högljutt sätt trots att även där har sjukdomsymptomen varit tydliga under lång tid.
Överhuvudtaget ifrågasätter vi en mängd saker i vår livssituation när vi står mitt i turbulenta tider och har en tendens att återgå til mer basala saker i vår tillvaro. Forskare har exempelvis visat att vi har mer sex när vi har ekonomisk recession.
Färsk statistik från USA visar också att vi ökar matinköpen i dåliga tider men minskar konsumtionen av prylar.