onsdag 11 februari 2009

Svenska modellen i sönderfall?

Den s.k. svenska modellen dvs hur arbetsmarknaden regleras med hjälp av facken, arbetsgivarorganisationerna och lagstiftningen står inför ett sönderfall. Det menar Nils Karlsson, docent och VD på Ratio, näringslivets forskningsinstitut. Anledningen till detta är allt färre fackanslutna vilket urholkar legitimiteten hos facken och att modellen i vissa avseenden strider mot EG-rätten. Samtidigt finns det inga incitament från politikerna oavsett "färg" att ta i denna känsliga fråga. Så länge modellen bara fungerar dåligt kommer enligt Nils Karlsson, ingenting att hända.

Kommentar från undertecknad är att modellens sönderfall troligen triggas av det stora generationssskifte som kommer att ske i samband med att 40-talisterna fasas ut och 80-90-talisterna kommer in på arbetsmmarknaden. Trögrörliga system och organisationer attraherar inte 80-90-talisterna. Likaså ser inte de unga generationerna ett motsatsförhållande i arbetsgivare - arbetstagare på samma sätt som de äldre.
Däremot är de mycket bra på att snabbt sätta upp en organisation på ex.vis nätet för en fråga som engagerar många. Ett exempel på detta är communitien "Stoppa IPRED" (fildelningslagen) som snabbt organiserades på FaceBook och på någon månad hade fler medlemmar än Moderaterna. Förmågan till kollektivt tänkande hos de unga generationerna är alltså stor men i helt andra former än de gamla föreningsmässiga strukturerna. Därför kommer en parts eventuella olämpliga uppträdande bekämpas men på ett snabbare och mer effektivt sätt än tidigare.

Kanske en kommande Berlinmurs-effekt betr. svenska modellen, dvs har vittrat länge men när första hålet är taget så faller den snabbt.

/Trendspaning X