lördag 26 september 2009

Tyska valet störs av "flash mobs"


S.k. snabbaktioner eller "flash mobs", dvs protestaktioner, organiserade via internet av unga, har stört den tyska valkampanjen. Syftet enligt de som genomför aktionerna är att "störa de innehållslösa valkampanjerna".
De etablerade politikerna hindras att komma till tals i de planerade valtalen till allmänheten ute på offentliga platser.
De tyska politikerna har tagits på sängen av denna nya form av missnöjesyttring.
Bakom det hela anses bl.a. det tyska piratpartiet ligga, vilket bildats med det svenska piratpartiet som förebild, men även känkraftsmotståndare. Yttringen kan tolkas som de ungas frustration över att det politiska etablissemanget inte lyssnar på dem och att många länder däribland Tyskland och Sverige, står mitt uppe i ett paradigmskifte vad gäller information, kommunikation och därmed demokrati. Det tillsammans med ett generationsskifte som späds på av relativt stora kullar av dels 40-talister på väg ut och dels 80-90-talister på väg in i samhälle och näringsliv.
Kraften i det hela är något nytt för den äldre generationen som ändock själva stod på barrikaderna 1968. Angela Merkel var ju exempelvis husockupant på den tiden.

/Trendspaning X