måndag 4 januari 2010

Coworking space - arbetsplats för frilansare


Världen över sprider sig nu ganska snabbt en trend som kallas Coworking. Det handlar om att skapa mötesplatser för frilansande egna företagare som vill ha den sociala kontakten och möjlighet till kreativt samarbete med kollegor men ändå vara fri och oberoende.

I de större tyska städerna finns nu ca. 30 "Coworking spaces" helt ägnade för denna yrkeskategori som består av mer än 3 miljoner personer och vars omsättning är dryga 10% av tysk BNP.
Till skillnad från traditionella svenska kontorshotell kan en företagare hyra in sig per timme eller upp till flera månader eller år, allt efter behov. Ett Coworking kontor kan även liknas vid ett café med arbetsplatser och mötesrum samt trådlöst internet. Vissa erbjuder även barnpassning och event på kvällar och helger.

Svenska fastighetsägare har inte vaknat utan är ännu fast i gammalmodigt tänkande där långa hyreskontrakt med långa uppsägningstider fortfarande gäller. Den avtalsformen passar inte alls de fria enskilda företagarna som blir allt fler till antalet även i Sverige.

I många fall är de fria företagarnas uppdrag i projektform och därför formeras tillfälligt större arbetsgrupper som under en begränsad tid behöver gemensam arbetsplats.
Lokaler under de betingelserna är svåra att få tag på. Där kommer Coworking väl till pass.

I Stockholm finns några enstaka Coworking Spaces, bl.a. Hub Stockholm. Dock med en mindre flexibel prissättning än de tyska motsvarigheterna.

Läs mer på följande länkar.

http://www.coworking.se/
http://www.betahaus.de/

/Trendspaning X