lördag 27 november 2010

Bemanningsbranschen ökar kraftigt


Bemaningsföretagen i Sverige expanderar kraftigt. Branschens omsättning steg med 39% under tredje kvartalet jmf med ifjol. Största ökningen sedan 2001.

Anledningen är företagens behov av ökad flexibilitet vid en nedgång. Att göra nedddragningar med egenanställd personal är en komplicerad och dyr process. Med bemanningsföretag går neddragningar att ordna på en dag. I senaste avtalsrörelsen var ämnet uppe till diskussion men fackföreningarna lyckades inte begränsa det hela. Å andra sidan ändras nu attityden hos facket då anställda i bemaningsföretag blivit en stor grupp, dryga 1 % av alla i arbete. Många av dessa är med i facket. Ett fack med självbevarelsedrift slår då knappast mot sina egna medlemmar.

I Europa är bemanningsbranschen avsevärt större. Störst är den i England , 5% och Holland där den utgör 4% av alla anställda. Att utvecklingen går ditåt även i Sverige är ganska troligt då den svenska modellen dvs. reglerna kring arbetsmarknaden är avsevärt mer komplicerade än ex.vis de holländska.

Ett enkelt sätt att spana på trender: Ta något som är komplicerat, besvärligt, dyrt för någon. Snart kommer någon på en "work-around". Först blir det motstånd men efterhand accepteras det.

/Trendspaning X