lördag 27 november 2010

Konsult i översitteri - nytt framtidsyrke


Office bullying - den amerikanska benämningen på personer, oftast chefer (ca 70%) som agerar översittare på arbetsplatsen och därmed skapar ineffektivitet och otrivsel. I USA toppar nu böcker om ett gammalt fenomen bestsellerlistorna. Flera föredragshållare som specialiserat sig på fenomenet är bland de högst betalda i USA. I Sverige kallar vi fenomenet vid olika namn; härskarteknik, auktoritärt ledarskap, mobbning m.m. I traditionella hierarkiska organisationer har det i många fall varit en fördel med chefer som varit "tydliga" eller "pekat med hela handen" osv. Idag kräver marknad och kunder samarbetsförmåga, flexibilitet, kreativitet och delegerat ansvar med snabba beslut. Med en översittande chef blir dessa egenskaper knappast premierade. Ett sådant ledarskap leder istället till tappad konkurrenskraft.
Gary Namie är en av USAs främsta experter inom området och tar $10000 för ett framträdande. Hans bok "Bully at work" har sålts i 80000 ex.
De senaste två åren har totalt 25 böcker av olika författare publicerats i ämnet.
David Yamada, professor vid Suffolk University Law School i Boston arbetar med att finna juridiska vägar för att komma åt översittare på arbetsplatserna.

http://www.overcomebullying.org/ erbjuder ett antal posters och böcker i ämnet.
Fenomenet benämns som "The antibullying Industry" och växer snabbt.
Se en intervju med Gary Namie: http://www.youtube.com/watch?v=Lfv3PB202H0

/Trendspaning X