tisdag 28 december 2010

Spådomar om oljepriset

IEA, International Energy Agency, förutspår oljeprisutvecklingen enligt följande:
2015: 100 dollar per fat
2035: 200 dollar per fat

Dagens pris är 88 dollar per fat, dvs en bedömd uppgång på totalt 12 dollar per fat de närmaste fyra åren.

Det kan nog stämma om följande inträffar:
Kinas expansion betr. privatbilismen avstannar och reduceras i rask takt.
Elbilar införs inom de närmaste fyra åren och blir snabbt dominerande i fordonsparken framförallt i USA.
Stora oljefyndigheter påträffas i OPEC-länderna.

Kinas expansion lär knappast minska då en allt större medelklass kräver högre levnadsstandard enligt västvärldens mått. Många stora biltillverkare har redan produktion i landet och fler är på gång, även Volvo och SAAB. Kina kommer också snabbt att bygga ut vägnäten som idag är den begränsande faktorn i framförallt Peking med 4.7 miljoner bilar. Till detta ska läggas att det finns ett antal mångmiljonstäder med stark utveckling i landet.

De senaste relativt stora oljefyndigheterna (bl.a utanför Brasilien) är i proportion till de tidigare kända fyndigheterna mycket små. Experter anser att Peak Oil inträffat eller snart kommer att inträffa.

OPEC-länderna med arabländerna i spetsen står inför stora utvecklings- och expansionsplaner på hemmaplan. Det kräver kapital och de är fortfarande världens största oljeprodcenter. Med makt att styra prisutvecklingen till en för dem gynnsam nivå, dvs högre oljepriser som betalar deras länders utveckling. En trolig sekulariseringsvåg i arabvärlden lär också driva på den ekonomiska expansionsvilja i dessa länder och därmed grunda för en hårdare egen styrning av tillgången till deras olja.

Konklusion: 100 dollar per fat 2015? Knappast!

/Trendspaning X