söndag 7 augusti 2011

Början av 2000-talet: det var då alla snackade om "ledarskap"




En bra princip för att spana på trender är att leta reda på de vedertagna oemotsagda sanningarna. Det som alla pratar om, skriver om, utbildar i och aldrig ifrågasätter som företeelse.

Låt oss ta företeelsen "Ledarskap".
Ingen skulle idag ifrågasätta att vägen till framgång är ett "gott ledarskap", politiskt, i näringslivet, i skolan, i sjukvården. Att skaffa ett helt bibliotek med ledarskapslitteratur är inga problem. Att spendera massor av tid och pengar på ett gigantiskt utbud av ledarskapsutbildningar är lika lätt. Marknaden översållas av de "rätta" ledarskapsmodellerna, metoderna och teorierna för att få alla att prestera mer, bli mer lönsamma eller mindre tärande. Förändringar drivs av projektledare som använder projektmodeller. Projekten blir så många och överlappande eller kontraproduktiva så det måste inrättas ett projektkontor. För att alla ska fungera ska utvecklingssamtal hållas. Personal-avdelningar, kompetensutvecklingsplaner, hierarkiska organisationer med chefer, dvs ledare i 6-7 nivåer ovanpå varandra.

Tänk dig in i hur det gamla bondesamhället eller för den delen nutida informella grupper såsom jaktlaget eller kompisgänget fungerade eller fungerar. Hur mycket tid och resurser läggs ner på ledarskap?
I det gamla bondesamhället fanns inte resurser för att en eller flera skulle leda andra som arbetade. Alla var tvungna att arbeta för att klara försörjningen. Reglerna var enkla och givna. Åkern skulle plöjas, harvas, gödslas och sås. Det skulle skördas, slaktas och malas. Målbilden var med andra ord tydlig. Utvecklingen av metoderna skedde organiskt i det praktiska arbetet.
Fundera på hur det ser ut i kompisgänget eller jaktlaget. Alla har samma målbild, ha kul och trevligt eller skjuta en eller flera älgar. Det finns regler, oskrivna och skrivna. Alla vet hur, var och när. Ett minimum av ledarskap och en metod där alla drar sitt strå till stacken. Den som inte gör det är snart ute.

Jämför den effektiviteten med en hierarkisk organisation i sex nivåer med en uppsjö av projekt som ingen har full koll på och där 60% av ledarna ständigt är på kurs (i ledarskap), har utvecklingssamtal, lönesamtal eller sitter i möte dvs utför inget produktivt arbete.

"Början av 2000-talet... det vår då alla snackade om ledarskap. Idag, 50 år senare vet vi att det inte fungerade."

Eller som en svensk läkare som jobbat både i Sverige och Finland sa: "I Sverige där gör vi en operation, sen sätter vi oss i möte och bestämmer nästa operation. I Finland gjorde vi en operation, när den var klar tog vi nästa".

/Trendspaning X