söndag 7 augusti 2011

EU-idén en historisk parentes?




Någon gång i mitten av 1980-talet var jag på ett seminarium om trender som hölls av trendspaningens grand old man nummer 1 och pionjär i Sverige, Bengt Wahlström. http://trender.net/



Han hävdade då (vilket fastnade i mitt minne) att Europeiska Unionen i ett längre perspektiv skulle bli en historisk parentes, dvs idén skulle inte hålla särskilt länge. Anledningen han förde fram då var bl.a att stora kommande befolkningsströmmar mellan EU-länderna skulle skapa konflikter och på så vis punktera idén. Då var ex.vis båtflyktingar från Albanien ett problem i Italien.
Befolkningsströmmarna har väl inte varit störst mellan EU-länderna utan snarare från andra länder utanför EU. Spanien och Italien är drabbade av detta och i dagens svåra ekonomiska läge gror missnöjet bland befolkningen och gränserna stängs därför alltmer. Men även mellan EU-länderna. Franska gränsen mot Italien för att stoppa bl.a. tunisier är ett exempel. Sarkozys utvisning av rumänska zigenare ett annat exempel. Nu diskuterar även Danmark att trotsa Schengen-avtalet och införa gränskontroll vid tyska gränsen. I Sverige är vi inte heller helt förskonade. Byggfackets blockad mot estniska byggföretag för några år sedan är en yttring av samma art.


Det kanske ändå inte är befolkningsströmmarna som i första hand kan stjälpa EU-idén utan till större del den gemensamma ekonomin. Euro-valutan har i dagsläget, som alla vet, stora problem när Italien, Portugal, Grekland och Italien brottas med skyhög skuldsättningsgrad. Kanske är det svårt att få till en gemensam ekonomisk marknad när skillnaderna är så stora mellan EU-länderna. Storleken på de ekonomiska räddningspaketen blir gigantiska.
Italiens BNP består också till uppskattningsvis 20% av maffiarelaterad verksamhet, korruption och svart ekonomi är utbredd i de sydliga EU-länderna. Ett instabilt politiskt läge gör också att reformer för att komma till rätta med situationen blir svåra att genomföra. En skyhög ungdomsarbetslöshet pga föråldrade arbetsmarknadsregler (liknande de vi har i Sverige fast i Spanien ännu värre och angiven som en av flera avgörande orsaker till de ekonomiska problemen) gör också att protesterna "på gatan" blir allt våldsammare.
Kravaller i Aten och Madrid pga budgetnedskärningar är två exempel.




/Trendspaning X