måndag 10 september 2012

Kommunernas utmaning - från förvalta till attrahera

En stabil befolkning som ger en stabil skatteintäkt som sedan ska förvaltas på bästa sätt till medborgarnas nytta. En enkel beskrivning av kommunal verksamhet. Tyvärr är inte bilden så enkel längre. En allt mer mobil befolkning som gärna flyttar på sig mer än förr leder till att kampen för överlevnad för en kommun handlar om att kunna attrahera så många skattebetalande invånare som möjligt. Från förvaltning till utveckling och attraktion av kommunen och dess verksamhet.

Det här är två helt olika kulturer som svårligen förenas under samma tak. Att förändra det gamla förvaltande ledarskapet till ett attraherande och utvecklande är ännu svårare om inte omöjligt utan att helt enkelt byta ut ledarskapet. Det görs genom allmänna vart fjärde år men det räcker knappast då återväxten i politikerkåren inte är den allra bästa. Dessutom återstår tjänstemannakåren.

Kulturförändringar i en organisation är svårt men inte omöjligt och kommer att vara avgörande inom den kommunala sektorn. Det visar sig också tydligt vid jämförelser mellan olika kommuner. Det finns idag en rad mätningar och rankningar som mäter näringslivsklimat, integration, medborgarnas uppfattning. Förutom de klassiska ekonomiska mätetalen. Allt detta avgör var vi helst vill bo. Var företagen vill etablera sig eller expandera. Var nya företag uppstår. Var artisterna vill uppträda. Vart turisterna åker....

Ett förekommande sätt att skapa en ny kultur är att bolagisera vissa delar av den kommunala verksamheten. Teknik, näringsliv, turism m.m. Uppdraget blir tydligare, mindre påverkat av politiska utspel och tydligare ut mot allmänheten eller annan målgrupp.
Det handlar rent konkret om attityderna som råder i kommunen. De som är i "frontlinjen" dvs de som möter kunden. Dessa personers beteende avgör. Ledarskapet kan ge dem förutsättningar i form av mandat, tydliga mål, tydlig strategi för att nå målen, relevanta mätetal för at mäta om målen nås samt som vanligt en god kommunikation och stora öron hos ledarskapet. Bemötandet, möjligheterna, kundattityden.... allt påverkas av detta.
/Trendspaning X