måndag 10 september 2012

Skattemoral ökar - valfläsk inte trovärdigt

I spåren av euro-krisen i Grekland, Spanien, Portugal uppstår nya värderingar, nya trender. I de nämnda länderna har en misshushållning med offentliga medel varit omfattande. Likaså har skattemoralen varit mycket låg samt samhällets förmåga att driva in skatterna varit dålig. Det hela underblåst av omfattande korruption.
Under valrörelsen i Grekland 2009 underlät regeringen medvetet att driva in skatterna för att använda det som valfläsk. Och så gick det som det gick.

I länder med god ekonomi, ex.vis Tyskland, Sverige m.fl. är förhållandet det motsatta. Och förstärks dessutom.

Mindre valfläsk

I Sverige specifikt är trenden att skattemoralen ökar i ljuset av (eller snarare mörkret av) situationen i södra Europa. Men det som också starkt bidrar till ökad skattemoral är bl.a. RUT- och ROT-avdragen som gjort många svarta pengar till vita. Det är m a o inte lika OK med svarta pengar längre.

Valfläsket blir också "lidande" dvs väljarna går inte på de mest uppenbara trixen längre. Moral hos skattebetalarna ska åtföljas av moral hos politikerna. En företeelse som just nu visar på denna trend är medias bevakning av i hur hög grad vallöftena vid förra valet uppfyllts vid halvtid, dvs nu.
En allt större del av väljarkåren, de unga, är uppväxta med att kritiskt granska alla påståenden. Nu får politiken känna på den delen i skolans läroplan. Det som också stärker trenden är att det politiska etablissemnaget alltmer tappar greppet om sändningstiden i svensk media. Och därmed påverkansgrad. Fler media-kanaler och fler grävande journalister...fler mätningar och rankningar av kommuner och offentlig verksamheter....mer transparens.

/Trendspaning X