måndag 10 september 2012

"Work arounds" löser tabu-ämnen

LAS, Lagen om anställningsskydd är ett av flera tabu-ämnen i svensk debatt. Ämnet tas aldrig riktig fart i debatten trots att många pekat ut lagen som en orsak till svaga gruppers utanförskap i arbetsmarknaden. Eller som fd nationalekonomen Assar Lindbäck nyligen uttryckte det: Insiders vs Outsiders.
Facken vill naturligtvis inte försvaga skyddet för sin målgrupp. Inte heller arbetsgivarsidan vill frångå LAS i någon större utsträckning.
Lagen är nämligen en garant för fred på arbetsmarknaden vilket gynnar båda parter vid nästa avtalsförhandling där målet framförallt är att ge en stabil arbetsmarknad. För båda parters långsiktiga vinning. Alla sitter i samma båt i en globaliserad värld där krig i vår ankdamm riskerar ta energi från internationell konkurrenskraft. Nackdelen är en oflexibel arbetsmarknad.

Lösningen på tabu-frågor är ofta work arounds. Bemanningsbranschen löser behovet av en mer "flexibel" arbetsmarknad. Arbetsgivarna köper sig ur långdragna och dyra förhandlingar vid neddragningar. Ingen part behöver ge sig och en ny part i målet ser möjlighet att växa.
Baksidan av flexibiliteten är de kostnader och reaktionstider som uppstår när konjunktur vänder uppåt igen och återanställningar ska göras.

Att identifiera work arounds i samhället är ett bra sätt att identifiera trender på gång. En indikator är också att i samband med detta identifiera vilka grupper eller intressen som missgynnas av en work around. Är grupperna heterogena eller intressena svaga ekonomiskt eller medialt lär trenden bli ett faktum.
/Trendspaning X