söndag 20 januari 2013

Att punktera en politiskt korrekt "sanning"

Den som spanar på trender stöter förr eller senare på politiskt korrekta sanningar som visar sig vara osanna. Ett litet språkområde som Sverige har per automatik också relativt begränsat antal mediakanaler (även om sociala medier och bloggosfären alltmer inkräktar på de etablerade mediernas revir). Därmed blir också takhöjden i debatten ganska låg. Konsekvensen blir att det är lätt att etablerade politiskt korrekta sanningar. Uttryck eller förhållanden blir till ett mantra som till slut inte någon ifrågasätter. Eller vågar ifrågasätta. De som har någon form av egenintresse i "sanningen" späder hela tiden på den.

http://www.rb.se/vartarbete/isverige/barnfattigdom/Pages/default.aspx

Den som dristar sig till att punktera sådana sanningar blir ofta hårt ansatt till att börja med.
Trenden i Sverige är att det allt oftare dyker upp alltfler politiskt korrekta sanningar. Statistik hanteras vårdslöst eller felaktigt för att understödja sanningen och därmed den egna organisationen eller andra intressen, ekonomiska eller maktrelaterade, ofta politiska. Kritiska och frispråkiga bloggare pratar om PK-eliten (PK = Politiskt Korrekt). (Enligt nidbilden bor PK-eliten på Södermalm med tillhörande passande attribut såsom arbete inom NGOs, kulturredaktioner m.m.)

Barnfattigdom är en numera fd. politiskt korrekt "sanning" som florerat de senaste åren. Uttrycket är i sig starkt laddat, troligen från början konstruerat för att väcka uppmärksamhet och hindra ifrågasättande.
När nu Uppdrag Granskning med grävande journalisten nr 1 Janne Josefsson i spetsen punkterade det hela blev det naturligtvis protester. De som företrädde uttrycket svängde dock märkbart i sin argumentation i efterföljande debatt. De började då försvara sig med uttrycket "relativ fattigdom".

http://www.svt.se/ug/barnfattigdomen-i-sverige-kraftigt-overdriven

Med en snäv krets som styr media, framförallt ideologiskt, blir det lätt sådana här effekter. Sverige har internationellt sett en särställning i detta sammanhang.
Detta är naturligtvis mumma för en trendspanare. Sociala trender blir tydliga och enkla att finna. Om en trend vilar på sann eller falsk grund är oväsentligt rent trendmässigt men påverkar naturligtvis trendens livslängd markant.
I länder med högre befolkningstal och/eller större språkområde uppstår inte trender lika lätt på det vis som de uppstår i Sverige. Det är relativt lätt att skapa egna laddade begrepp eller kapa begrepp för egna syften. Ofta förekommer inte de heta debattämnena här överhuvudtaget utanför Sveriges gränser.
Men som sagt, förr eller senare punkteras en lögn.

/Trendspaning X