tisdag 22 januari 2013

Jorden underbefolkas


Förra inlägget på den här bloggen handlade om att punktera "sanningar". Vi omger oss med mängder av "sanningar" som inte stämmer men som vi tar för givna ändå. Att avskogningen i världen ökar, att brottsligheten ökar, att vi får allt fler krig osv.

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/vi-maste-forsoka-begransa-befolkningsokningen_6583964.svd

Inget av detta stämmer faktiskt. Vi har svårt att ta till oss detta och drar felaktigt slutsatsen att de stora ogripbara trenderna bara blir värre och värre. Att det var bättre förr och att vi konstant oroar oss för framtiden. Det gör det lätt för den som vill skapa uppmärksamhet att spela på de känslorna. Men även negativa trender kan faktiskt kan ändra sig.

http://newsfeed.time.com/2013/01/11/overcrowding-nah-the-worlds-population-may-actually-be-declining/?xid=newsletter-europe-weekly

Att jorden håller på att överbefolkas är det nog ingen som ifrågasätter. Det visar sig dock att det inte riktigt är på väg dit. Japan, Ryssland och de flesta väseuropeiska länderna har födelsestatistik som ger en befolkningsminskning. I takt med ökad välfärd minskar antalet födda barn per capita. I Kina kan enbarnsgränsen komma att tas bort då den börjar ställa till det demografiskt med konsekvenser för samhället inom några år. Den starkt växande ekonomin i många afrikanska länder bör skapa samma utveckling där; ökad levnadsstandard ger ökad utbildningsnivå. Båda dessa faktorer ger färre barn.
Men som sagt domedagsprofetior säljer lösnummer. Och där slutar ordleken.

/Trendspaning X