söndag 8 december 2013

Hacktivism - motmedel mot korruption?

Det löst organiserade hackernätverket Anonymous dyker upp allt oftare. Hackers har ju normalt rykte om sig att hacka sig in i servrar mest för att förstöra, en sport att knäcka de olika säkerhetssystemen. Anonymous har utvecklats i en annan riktning: avslöja korruption och maktmissbruk.
De har angripit allt ifrån scientologerna till Nordkorea. Det som gett extra stor uppmärksamhet är två våldtäktsfall i två olika småstäder i USA. I de båda snarlika fallen var det spelare i stadens fotbollslag som våldtog underåriga flickor. Gruppvåldtäkter som filmades. Spelarna var söner till det lokala etablissemanget varför det hela sopades under mattan. Bevis försvann och åtalen las ner i "brist på bevis". Mamman till en av de 14-åriga våldtäktsoffren gav sig inte utan protesterade och anmälde igen. Hon blev då plötsligt av med sitt jobb och hennes hus brann av oklara orsaker ner. Anomymous hackade i bägge fallen, sig in i polisens och rättsväsendets databaser och fann en hel del material som de publicerade på olika sätt. Bl.a. hackade de sig in på fotbollslagets hemsida och la ut en film som en av spelarna hade filmat under själva våldtäkten. Det ledde till slut till åtal och ett straff på mellan 1-2 år för de inblandade. Hackern som hackat sig in på fotbollslagets hemsida aavslöjades också och riskerar 10 års fängelse för det dådet!

http://www.theguardian.com/commentisfree/2013/jun/12/steubenville-tangled-web-injustice

http://www.xojane.com/it-happened-to-me/daisy-coleman-maryville-rape

Helt klart är myndigheterna rädda för hacktivismen. Det går inte längre att sopa saker under mattan lika lätt. Samhället blir alltmer transparent men de som har den officiella makten står inte för den transparensen. Demokratiska system ger ingen garanti för att makt inte missbrukas. Vilket knappast är en nyhet. Det som är intressant är hur hacktivismen kommer att ändra spelreglerna framöver.

/Trendspaning X