måndag 22 februari 2016

Nedgång i besöksnäringen 2016?

Finns det någon bransch i Sverige som kan komma att drabbas negativt pga. den flyktingkris som Sverige drabbats av under 2015?

Till att börja med, en näring som gynnas är de fastighetsbolag som satsat på flyktingförläggningar. Gott så rent nationalekonomiskt då pengarna ändå stannar i Sverige.
I samma veva har ägarna av geografiskt perifera hotell och pensionat, som hankat sig fram och befunnit sig i en nedåtgående spiral och sett investeringsbehoven växa utom räckhåll, räddats ur en ekonomisk knipa då de kunnat sålt sin anläggning till bra priser.
Likaså har Migrationsverket blivit en arbetsgivare att räkna med framförallt för många som stått utanför arbetsmarknaden. Också pengar som stannar i Sverige.

En bransch, egentligen delvis samma bransch som ovan, som lär ta stryk flera år framåt är troligen besöksnäringen.










Orsaken? Internationell press flödar av reportage och analyser om hur det svenska välfärdssamhället förväntas brytas ned av europas största flyktingström per capita. Sverige anses helt enkelt vara ett intressant exempel på hur snabbt en nation kan degenereras.
Sverige ses alltså utifrån som ett civiliserat och i många avseenden föredömligt land (inte minst betr. jämställdhet) i förestående snabb nedgång. Detta exemplifierat av eskalerande oroligheter på flyktingförläggningar och shoppingcenter, alltfler segregerade laglösa bostadsområden, ökad gatubrottslighet, rån, hedersvåld, islamisering, tiggeri och en ökande våldsbenägen extrem främlingsfientlig rörelse ger en starkt negativ bild internationellt. Naturligtvis mumma för medial uppmärksamhet. Donald Trump använde Sverige som ett avskräckande exempel där muslimerna enligt honom är på väg att ta över ett helt land.

Även om de förmedlade bilderna av Sveriges problem i flera fall är överdrivna så hjälper det föga.
Utländska turister, framförallt från USA , gör som många andra turister; bokar med magkänslan utifrån vad de får till livs i media och lär dra åt sig öronen vad gäller Sverige som besöksmål. Den turistgrupp som kan väga upp tappet är kineserna som oftast är avskärmade från västerländsk nyhetsrapportering.

Möjligen kan också tappet i utländska turistbesök kompenseras av att svenskarna stannar hemma pga terrorhot och därmed minska kapitalutflödet ur Sverige. Därmed borde konsumtion och eventuella övernattningar i Sverige öka. Likaså kan kvarvarande hotell få högre beläggning pga minskat utbud. M a o en kanske välbehövlig utrensning i hotellbranschen.
Norge och Danmark lär troligen också se en ökad turism från Sverige dels pga. att de bedöms som säkrare länder med restriktiv migrationspolitik samtidigt som de gynnas av en stark krona och att de kan nås med tåg eller egen bil dvs. utan flygresa.
En positiv effekt av detta är naturligtvis de miljömässiga aspekterna. Alla kriser har m a o positiva "baksidor", inte att förakta. Kanske kan flyktingkrisen bland många andra effekter trigga igång bättre miljötänkande vad gäller resandet.

Vi kan också räkna med att varje terrorattack i Euorpa kan kanalisera om resandet till länder som inte drabbats hittills.

Konklusion: oavsett fakta så är det 80-20-regeln som styr i första hand.  80% känslor och 20% logik avgör våra beslut. Gäller oavsett om vi vågar erkänna det eller inte.

/Trendspaning X