fredag 13 januari 2017

Effekten av engagerade medarbetare


En tysk undersökning (Handelsblatt / Gallup) har utgått från graden av medarbetarnas emotionella engagemang i företagen och vad det ger för effekter. Undersökningen  har kommit fram till följande:

I företag med högt emotionellt engagemang hos medarbetarna är

- sjukfrånvaron 40% lägre
- materialspillet 28% lägre
- arbetsplatsolyckorna 70% färre
- kvalitetsbristerna 40% lägre
- produktivitetet 20% högre

- räntabiliteten på eget kapital dvs lönsamheten 21% högre

Effektivisering med hjälp av teknik kostar pengar och resultatet blir inte alltid vad som förväntats. Dåligt fungerande IT-system eller robotisering som kostar mer än vad den tillför i form av effektivisering finns det många exempel på. Att bedriva ett bra ledarskap är däremot jämförelsevis gratis. 

Utmaning för industrin
Engagemang skapas med hjälp av ett aktivt ledarskap som baseras på empati och delaktighet samt de värdegrunder som hör därtill. I många verksamheter har ibland detta varit främmande för ledarna där produktion och teknik varit prioriterade. Tekniskt fokus, rutinmässig tillverkning av långa serier, ofta under auktoritärt ledarskap och starka hierarkier i stora organisationer kväver lätt engagemanget hos medarbetarna. Dagens kundanpassade enstyckstillverkning med korta ledtider kräver helt enkelt avsevärt mer engagemang hos samtliga medarbetare.

Utmaning för ledarskapet
Generationsskiftet på arbetsmarknaden där 80- och 90-talisterna nu kommer in på arbetsmarknaden, ställer nya krav på ledarskapet. Hierarkier och auktoritärt ledarskap är passé och accepteras inte av de unga generationerna. Dessa har ofta bättre social kompetens än de äldre generationerna. Beteendevetenskap och psykologi har varit ämne redan på grundskolenivå. Vilket blir en utmaning för många ledare att hantera eller snarare svälja.
Engagemang skapas på många olika sätt; delaktighet, transparens, ansvar kombinerat med motsvarande befogenheter, möjlighet att påverka, bekräftelse, synliggörande....

Med andra ord skulle det rent teoretiskt behövas en generationsväxling även på ledningsnivå vilket släpar efter och därför inte riktigt synkroniserar med generationsväxlingen generellt. Vi ska dock komma ihåg att ledarstil och grundläggande värderingar inte är åldersrelaterat utan snarare ligger i personligheten och de erfarenheter man har i bagaget. Åldersperspektivet ska man med andra ord vara försiktig med även om det kan finnas en korrelation.

I vilket fall som helst: 
Vi kan förvänta oss att ledarskapet allt tydligare blir ett starkt konkurrensmedel för de som lyckas engagera sina medarbetare. Teknik, kvalitet m.fl. logiska konkurrensmedel förpassas till hygienfaktorer.

/Trendspaning X