fredag 6 januari 2017

Svenskarna och globaliseringen

Tidskriften The Economist genomförde via YouGov under 2016 en undersökning i flera länder avseende befolkningens attityd till globaliseringen och dess effekter. Undersökning av det här slaget kan alltid ifrågasättas och tolkas efter de egna syftena men det som ändå är intressant är de skillnader mellan länderna som redovisas.





























Som vanligt när det gäller attityder och värderingar ligger Sverige i den extrema änden jämförelsevis.  Landet Lagom gäller inte i ett internationellt perspektiv.
Påståendet "Jag lever i världens bästa land" håller ytterst få svenskar med om, endast enstaka procent i undersökningen. Skillnaden i den attityden mellan äldre resp. yngre generationer är dessutom liten.
Till skillnad från USA där mer än hälften av befolkningen 55+ anser att USA är världens bästa land.
Även Indien ligger högt beträffande stolthet för det egna landet. Ett land med en helt annan levnadsstandard än Sverige vad gäller trygghetssystem, samhällsklyftor, infrastruktur, korruption, fattigdom m.m. m.m.

Svensken verkar trots en av världens högsta levnadsstandarder, internationellt sett vara avsevärt mer missnöjd med sitt land. Begreppet Nationalism anses dessutom allt annat än positivt, snarare ett hot mot demokratin. För ett tiotal år sedan ansågs svenska flaggan och nationaldagsfirande vara symboler för rasism. Något som vore helt otänkbart i ex.vis Norge.
Förskonade från krig under de senaste tvåhundra åren har gjort att en enad nation inte varit nödvändig för överlevnad. Från grundskolan lär sig eleverna kritiskt tänkande. Religionen är i praktiken avskaffad.

Det finns många fördelar med svenskens attityd.
Sverige lär inte stanna upp i utvecklingen när en kritiskt granskande och ifrågasättande befolkning ser till att samhällsutvecklingen drivs framåt. Fat-and-happy lär vi inte bli. Politikerna och offentligheten får inte heller någon ro utan måste hela tiden svara upp mot befolkningens krav.

Men det finns även nackdelar.
Det svenska samhället är lättpåverkat och blir i praktiken en testbädd för nya paradigmer vare sig de visar sig bra eller dåliga. Sociala experiment i full skala har Sverige länge varit världsledande på. Alltifrån 60-talets miljonprogram till dieter, konsensus, platta organisationer, MBL, genusneutralitet m.m. m.m.
Psykisk ohälsa är ett exempel på en konsekvens, där Sverige ligger i topp internationellt sett. Toppen på ett isberg när kritiskt förhållningssätt lätt slår över i missnöje eller när någon religion inte ger förenklade svar på livets svåra frågor. Utbrändhet som var av närmast epidemisk karaktär för några år sedan var också en ganska isolerad svensk företeelse som orsakades av att gamla värderingar krockade med nya.

Sverige är m a o blottat för diverse trender och influenser. På gott och ont.

/Trendspaning X