måndag 16 januari 2017

Orwell

Kommande trender är ofta kontroversiella då de utmanar rådande maktstrukturer eller cementerade åsikter. Inte minst i det sk. åsiktskorridorernas Sverige där en enda sanning ofta gäller och där medialandskapet är begränsat till ett mindre antal aktörer och därför väl lämpat för mediadrev. Även om det landskapet nu också håller på att ändras.

Att spana på trender och sedan förmedla dem har m a o sina risker om man är rädd för konflikter.

Är man dessutom i någon form beroende av någon maktstruktur med olika former av hierarkier och hackordningar så åker ofta skygglapparna på. Av ren sjävbevarelsedrift.

I tider då samhället står inför stora förändringar på kort tid eller någon form av kris menade författaren George Orwell (författare till (bl.a.) boken "1984") att sanningen ofta är alltför kontroversiell för att kunna accepteras av maktstrukturer och bekämpas därför ofta aggressivt. Av rådande maktstrukturer.

Arthur Schopenhauer, polsk-tysk filosof (1788-1860) beskrev det mänskliga beteenden när en individ konfronteras med kommande förändringar dvs en trend som hotar den egna positionen eller makten. Han delade upp beteendet i tre faser:

1. Förlöjligande

2. Motarbetas våldsamt

3. Accepteras som en självklarhet

Vi kan väl konstatera att det basala mänskliga beteendet inte förändrats sedan 1700-talet i detta avseende. För att inte säga de senaste 100 000 åren. Reptilhjärnans funktioner är ju konstanta sen urminnes tider.

Exemplen på ovanstående reaktioner och beteenden behöver vi m a o inte leta länge efter. I politik, näringsliv, samhället i stort eller i vilket sammanhang som helst.

/Trendspaning X