lördag 4 april 2020

Post Corona #9 EU - en Union i snabbt förfall

I nöden prövas vännen är ett gammalt talesätt som
blivit högst aktuellt.

I kriser prövas våra förmågor beträffande hur pass rustade vi är för att hantera krisen - alltifrån individuella förmågan till staten och i det här fallet Europeiska Unionen.

Italien var ju först ut beträffande krisen och därmed också först ut med drastiska åtgärder bl.a. att stänga gränsen runt Lombardiet. Italien var också först ut med att få brist på skyddsutrustning inom sjukvården och bad därför sina grannar om hjälp med leveranser.
Responsen från övriga EU-länder var noll. Istället förbjöd de flesta länderna export av skyddsutrustning. Även export inom EU dvs den tullfria unionen med de öppna gränserna.

EU:s gemensamma ekonomi styrs ju från Bryssel. Alltför krångligt att gå in på detaljer här men kort sagt kan konstateras att på ett tidigt stadium i krisen ställde EU:s ledning till det ordentligt inte minst för Italien. De fick bl.a böta 7,5 miljoner Euro för att italienska staten gick in med ekonomisk stöttning för hotellbranschen på Sardinien.

Något som nu alla EU-länder för att företagen inte ska gå i konkurs och därmed skapa massarbetslöshet. Vilket är olagligt enligt EU eftersom det snedvrider konkurrensen, men alla EU-länder har helt enkelt ignorerat det.

EU:s ledning har reagerat alltför sent på krisen och istället för att hjälpa till och stötta samt ta ett aktivt ledarskap för hela EU har Bryssel fått hålla sig undan för att inte hindra de åtgärder som varit nödvändiga. Nationalstaterna vs EU.

Det grundläggande i Europeiska Unionen är att det är ett fredsprojekt och att det därför bl.a. ska finnas en gemensam marknad, öppna gränser och en gemensam ekonomi.

Gränserna är stängda, handeln mellan länderna är starkt reglerad eller stoppad. EUs ledning håller sig undan. Nationsgränserna har återuppstått.
Varje land värnar om sin ekonomi och sina företag. Alla länder ser nu över sin egen försörjningsgrad.

Den ekonomiska klyftan mellan norra och södra Europa blir också alltmer tydlig och kommer säkerligen att skapa en hel del konflikter länderna emellan efter krisen då notan ska betalas.

Räkna med att vi får en Post Corona-debatt kring EU:s roll. Frågan är också om Brexit var en engångsföreteelse?

/Trendspaning X