lördag 9 februari 2008

80-talisterna på gång

För varje dag som går kommer alltfler 80-talister in på arbetsmarknaden. Samtidigt lämnar ännu fler 40-talister den. Vilket leder till nya spelregler i samhället enligt forskaren Anders Parment, Linköpings Universitet.
80-talisterna är utrustade med stora skillnader i värderingar jämfört med tidigare generationer. De är uppvuxna i en marknadsdriven ekonomi med stor valfrihet och ett enormt media- och informationsutbud. I och med det är de också skickligare än tidigare generationer på att utnyttja valfrihet och information och har därför utvecklat effektiva informationsstrategier.
Mycket av detta går stick i stäv med det gamla samhället dvs. resterna från den svenska modellen såsom facket, chefsattityd, politiska partier, plikter och rättigheter, konsumtionsmönster m.m.
Sena 40-talister och tidiga 50-talister har tidigare stått för en hel del omvälvande synsätt såsom ökad jämlikhet, könsdebatten, minskad auktoritär makt m.m. vilket gör att de aktivt kommer att hjälpa fram 80-talisterna för att få fortsatta omvälvningar på arbetsplatser och i samhället.
De kan dock även utgöra ett skenbart hot för många kanske framförallt 60-70-talisterna som ser sig hotade av de mer fritänkande, mer kreativa och mer välutbildade 80-talisterna.
/ Trendspaning X