fredag 29 februari 2008

Svensk trygghetsnoja blir ett hot

I en mycket uppmärksammad artikelserie 17 - 19 februari i DN beskriver journalisten och författaren Maciej Zaremba hur möjligheten att anmäla för diskriminerande behandling missbrukas och blir till ett hot.
Det här kan tydas som ett tecken på att trygghetssamhället på något vis håller på att bli sin egen fiende eller snarare befolkningens fiende. Politikens budskap är att hoten mot befolkningen kommer från yttre hot; alltifrån nynazism till organiserad brottsligt och terrorism.
Opinionen börjar alltmer anse att hotet kommer från systemet i sig.
Farbod Rezania, Svenskt Näringslivs expert i integrationsfrågor menar att invandrare inte i någon större utsträckning diskrimineras på arbetsmarknaden. Snarare är det samhällssystemet representerat av ex.vis Migrationsverket, Socialtjänsten, Arbetsförmedling m.m. som diskriminerar.

Det här borde oroa politikerna som på sikt kommer att se sin makt begränsas. Det bäddar också för mer extrema grupper i samhället när trygghetssystemen skapar tabu-ämnen och per automatik minskar den faktiska yttrandefriheten.

Zarembas artikelserie i DN har slagit rekord i antalet länkningar till olika bloggar. Här följer en påspädning på det rekordet

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=743702
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=743919
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=744469

/Trendspaning X