fredag 29 februari 2008

Kina motverkar global recession?

Konjunkturbedömare menar att det nu finns signaler på en avmattning i världsekonomin. Resonemanget har sin grund i recessionssignalerna från USA. En allt lägre dollarkurs, kris på bostadslånemarknaden mm. Frågan är om bedömningarna följer gamla mönster och inte tar hänsyn til nya faktorer.
Historiskt har USA varit drivande i världsekonomin och därmed påverkat övriga världen i stor omfattning.
Det som skiljer sig åt nu är att det finns fler länder som i stor utsträckning påverkar världsekonomin; Kina, Indien och Ryssland samt ett starkt EU.
Kina bedöms få en årlig tillväxt på 10%, Indien och Ryssland likaledes hög tillväxt. I alla de här länderna finns ett gigantiskt önskemål om ökad levnadsstandard, förbättrad infrastruktur m.m. Jämfört med tidigare har de nu även pengar pga att de är skickliga spelare i den globala ekonomin.
I de nämnda länderna finns dessutom en framtidstro som knappast kommer att bromsas av massmediala rop på lågkonjunktur. Till skillnad från väst. Människans psyke är funtat så att man är beredd att vara mer progressiv om man inte har så mycket att förlora, än om man har mycket och riskerar att förlora det. I länder med hög levnadsstandard och en lång historik med välfärd och trygghet (ex.vis Sverige) blir därför progressiviteten låg och därmed minskar den globala konkurrenskraften. Istället för progressiva aktiviteter läggs istället mer energi på att bevara det som redan finns vilket kan leda till stagnation.

/Trendspaning X