söndag 20 november 2011

Långsiktighet - nytt "buzzword"









Dags för nästa konjunktursvacka pga finansmarknaden som agerar alltför kortsiktigt och som i symbios med ett antal mer eller mindre misskötta länder dragit ner ekonomin i en djup svacka. Hur lång tid det tar innan konjunkturen går upp igen diskuteras naturligtvis. Vanligtvis är prognoserna i början av en kris att det kommer att ta lång tid. Facit hittills visar dock att det brukar gå avsevärt snabbare än vad man befarar.
Finansmarknaden får nu klä skott för kommande lågkonjunktur, vilket troligen är relativt välförtjänt. Banksystemet, starkt allierat med ländernas regeringar och arbetsmarknad har agerat alltför kortsiktigt. Inte ens bankernas ledning och styrelse har förstått konsekvenserna av mekanismerna i finanssystemet. Kortsiktiga vinster utan förankring i verklig produktion av värde i företagen leder till en bubbla som snart brister. Kortsiktighet ut, långsiktighet in.

PG Gyllenhammar avfyrar en bredsida gentemot kvartalsekonomin och finansbranschen som på ett lättfattligt sätt sammanfattar problematiken. Kontentan av vad han skriver är att det finns olika typer av kapitalister. De kortsiktiga nykapitalisterna ut och renässans för de gamla långsiktiga kapitalisterna som tar ett samhällsansvar. http://di.se/Artiklar/2011/11/17/251275/Debatt-Gor-upp-med-girigheten/

/Trendspaning X