lördag 5 november 2011

Vem vill "släppa in" de unga på arbetsmarknaden?

I en radiosänd debatt som handlade om ungdomsarbetslöshet diskuterades hur de unga skulle "släppas in" på arbetsmarknaden. Uttrycket indikerar att någon/några sitter och hindrar de unga att komma in på arbetsmarknaden. Vilka är de? Och hur definieras arbetsmarknaden? Är det de jobb som finns idag, de arbetsplatser som finns idag? Eller är det de som kommer i framtiden?

1. Om det nu är så att någon sitter och hindrar de unga så lär den eller de bli äldre också. Förr eller senare kommer de att falla för åldersstrecket och behöva ersättas. Resonemanget har kanske sin grund i att 65-åringen idag är allt annat än utsliten. När pensionsåldern sattes för många år sedan var det ofta så.



2. Fackföreningarna har hittills misslyckats med att nyrekrytera bland de unga. De ser inte vitsen med det hela och förstår inte ens retoriken, att de bör vara organiserade för att hantera den stora starka arbetsgivaren. Vilket alltmer sällan är fallet dvs alltfler småföretag. Dessutom är attityderna idag annorlunda både betr. modernt ledarskap såväl som hos ungdomar.För facket är en kortsiktig överlevnadsstrategi därför att bibehålla de gamla medlemmarna. Bättre villkor för de som vill jobba efter 65 och fokus på frågor som tryggar de befintliga medlemmarna. Knappast hur man kan "släppa in" de unga på arbetsmarknaden. Det borde rent logiskt gälla även arbetsgivarorganisationerna som har sitt mandat pga att det finns en motståndare dvs facket som de kan ha centrala förhandlingar med. Ingendera part borde därför rent logiskt (och kortsiktigt) vilja ändra den svenska arbetsmarknadsmodellen.


3. Politiken flörtar med pensionärerna som grupp. Den är homogen, tar del av och därmed lättare påverkbar av traditionell media. Till skillnad från gruppen ungdomar som är svåråtkomlig medialt, avsevärt mer heterogen (även åsiktsmässigt) och oorgansierad. Därför olika vallöften som gynnar blivande pensionärer som vill vara kvar på arbetsmarknaden. Med argumentet att vi står inför en kommande arbetskraftbrist. Varför täcker inte 30% ungdomsarbetslöshet upp denna brist? Plus hög arbetslöshet hos invandrargrupper?

4. Vilken arbetsmarknad debatteras det om? De företag och organisationer som hittills stått för jobben? En allt större andel av dagens elever från grundskolan och uppåt säger sig helst vilja starta eget, inte arbeta på ett stort företag eller inom offentlig sektor. Hur kommer detta att påverka arbetsmarknaden? I takt med att flertalet företag får allt äldre medarbetare kommer företagens konkurrenskraft knappast att öka. På en marknad där lyhördhet och trendkänslighet krävs och därmed snabba förändringar. Gamla företag försvinner och nya kommer till. Startade av unga naturligtvis.


Kontentan borde bli att de unga knappast behöver släppas in på arbetsmarknaden eftersom den biologiska klockan tickar men framförallt att global konkurrens slår ut de företag (och även offentliga institutioner på sikt) som inte förändrar sig i takt med en föränderlig marknad. Det löser sig m a o av sig självt. Som det alltid gjort. Eftersom ingen är odödlig.

/Trendspaning X