måndag 14 november 2011

Sanning idag - idioti imorrn.



Vad är det idag vi gör som om ett antal år kommer att ses som otroligt dumt. Det värsta exemplet de senaste hundra åren kanske kan tillskrivas rasbiologin som var en vedertagen forskningsgren i många länder, inte minst Sverige. En professur var inrättad. 1934 stiftades lagar baserade på "vetenskapligt" säkrad rasbiologi.


Att mänskligheten blir smartare och smartare ju längre vårt samhälle utvecklas är i stort en felaktig tanke. I vissa avseende ja, men i andra avseenden, nej inte alls. Naturfolken som levde i samklang med naturen. En modern människa skulle idag inte klara av att övereva i naturen såsom de gjorde för kanske bara 100 år sedan. De visste också bättre än att förstöra naturen. Vi förvärvar ny kunskap men tappar annan kunskap som inte behövs just nu. Men som kanske blir nödvändig igen. De olika ekonomiska kriserna i samhället är sådana exempel där vi snabbt glömt bort vad som hände i förra krisen och därmed inte tar lärdom.


Fundera först vilka sanningar som vi i närtid skrotat eftersom de visade sig vara helt felaktiga, galna, kränkande eller direkt skadliga. Där har du ett perspektiv på att vi inte blir smartare med åren, i allafall inte som kollektiv.


Fundera sedan på vilka vedertagna sanningar, kanske idag vetenskapligt belagda, som vi dras med men som kan tänkas bli helt passé eller till och med vara direkt skadliga utan att vi just nu ifrågasätter dem.


Bild: Ulf Lundkvist


/Trendspaning X