måndag 16 april 2012

Slow Fashion istället för Fast Fashion



Slow food och fast food vet väl alla vad det är men samma begrepp inom mode är mindre känt. Fast fashion är massproducerad konfektion som säljs av ex.vis Zara och H&M. Slow Fashion är designade kläder i avsevärt mindre upplagor. Många små butiker i premiumsegmentet har alltid varit där men nu anammar även de stora konceptet på olika sätt. H&Ms satsning på designerkläder i begränsade upplagor har varit mycket lyckat och sålt slut på några timmar efter lanseringen. För att sedan dyka upp på eBay och Blocket till avsevärt högre priser.

H&M satsar också på helt nya butikskoncept. Cos är ett av dem som funnits en tid. Ytterligare ett nytt koncept är på gång inom premiumsegmentet.
Allt det här är tecken på att konsumenten alltmer går från masskonsumtion till att handla färre varor men till högre priser och med starkare varumärken. Alltså samma trend som inom mat.

I grunden finns (liksom inom mat) ett miljötänkande. Att vår masskonsumtion av kläder producerade i Asien ger negativa miljökonsekvenser blir alltmer känt. De stora retailkedjorna jagar också lägsta produktionspris. I dagsläget är Kina för dyrt liksom Indien. Nu är det Bangladesh och Vietnam som gäller. Länder med fattig befolkning där man gärna ser mellan fingrarna vad gäller miljökonsekvenser.

/Trendspaning X