måndag 2 april 2012

Tyska Piratpartiet skakar om de etablerade partierna


Det svenska Piratpartiet steg upp som en sol, blev invalda i EU-parlamentet men sedan tystnade det kring dem. Dock icke så i Tyskland. Det tyska Piraten Partei har på rekordtid etablerat sig i den tyska politiken. Redan är 16 s.k. Landesverbände etablerade och dessutom ett antal sk. Kreisverbände. Medlemstillströmningen är stark och då särskilt unga sådana. Till skillnad från de etablerade partierna där liksom i Sverige det motsatta råder. De lyckas också med att mycket snabbt organisera protestkampanjer för att skapa opinion. Hur då? Jo de är ju väl insatta i möjligheterna med internet. Vilket de etablerade partierna inte är. De plockar också en mängd medlemmar från de andra partierna, särskilt ungdomsförbunden. De etablerade partierna står till stor del handfallna inför Piratpartiets framfart.
En särskilt intressant aspekt är att partiet angriper den parlamentariska demokratin. De anser att demokratin kan skötas bättre på andra sätt. Frågan är om tyska Piratpartiet kan trigga igång ett paradigmskifte inom politiken. Inte så mycket pga de enstaka politiska frågor de har på sin agenda utan snarare pga att de utmanar systemet. En av deras fritt översatta paroll: "Det finns en update till det här systemet!"



http://annatroberg.com/2011/09/18/braksucce-for-piratpartiet-i-tyskland/

De etablerade tyska partierna är både frustrerade och bekymrade. De liksom vi i Sverige har ju upplevt något liknande förut, om än inte med så snabbt förlopp. När Die Grüne och Miljöpartiet kom in i politiken. Troligen kommer Piratpartiet att rumstera om avsvevärt mycket mer eftersom de till skillnad från Miljöpartierna nu också kan hantera effektivare kommunikationskanaler än de etablerade. Politik handlar ju faktiskt till stor del om kommunikation.

/Trendspaning X