söndag 22 mars 2020

Post Corona #5 Kvasiverksamheter

Överläkaren Magnus Snäckestrand, Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg skräder inte orden när det gäller kritiken till ledning och politiker i en debattartikel i Göteborgsposten 22 mars.

https://www.gp.se/debatt/stödpengar-regnar-på-näringslivet-var-är-pengarna-som-ska-rädda-människors-liv-1.25777128

Han pekar på en allt annat än fungerande HR-avdelning. en IT-avdelning som inte lyckas skapa i vården fungerande IT-system, hemsidor som prioriteras före fungerande IT-system, bristande underhåll och funktioner på lokaler m.m., omorganisationer som tar folk från vården in i administrationen.

När vården nu står inför en överbelastning blir vårdpersonalen, inte ledningen, de sanna hjältarna som mot alla odds i en dåligt rustad sjukvård med sparbeting och åratal av åsidosatta åtgärder och uteblivna investeringar förhoppningsvis lyckas upprätthålla viss vård om än inte tillräcklig.
Det är m a o de på golvet, de ute i verkligheten som ser till att det fungerar. Svensk sjukvård fungerar m a o trots ledningen och tack vare medarbetarna på golvet.

Det blir naturligtvis svårt i efterdyningarna att för ledningen ha något förtroende hos de som de är satta att leda. Såväl som hos opinionen.
Opinionen, folket, medborgarna kommer att hålla på de som gjorde jobbet och än mer ifrågasätta de som satt i ledande positioner inte bara underlät att bidra utan i många fall dessutom hindrade de som gjorde jobbet.

Konklusionen blir att det bör bli en renässans för de som gör jobbet. Diverse kvasiverksamheter inom de stora offentliga organisationerna såsom kommunikation, administration, IT, kvalitetssäkring, mångfald och genus, hållbarhet, verksamhetsutveckling dvs flummiga arbetsuppgifter som sällan eller aldrig behöver visa på konkreta resultat kommer att hamna i en dålig dager och alltmer ifrågasättas.

De som gör jobbet blir hjältar. Oavsett i vilken bransch de jobbar.

Magnus Snäckestrand avslutar sin debattartikel med att påminna om att regeringen släppte till 500 miljarder till företagen och frågar retoriskt var pengarna för att rädda människors liv finns.

Som nämnts tidigare i den här bloggen lär dock de 500 miljarderna inte komma företagen till gagn. Åtminstone inte de små företagen dvs de som hade behövt dem. Troligen utmynnar även det i ett spel för gallerierna. Om det inte var det redan från början vill säga.

/Trendspaning X