måndag 16 mars 2020

Post Corona #1

Varje kaos eller kris får efterföljande konsekvenser, både bra och dåliga. Oftast mer bra än dåliga faktiskt om vi ska se till historiken. Särskilt i Sverige där vi har trott oss vara förskonade från nationella kriser. Flyktingkrisen 2015 var den första på väldigt många år, troligen sedan andra världskriget som vi ändock bara var indirekt drabbade av.

Några Post-Corona värderingar:

Företagen och företagarna är viktiga för nationen. Faktiskt!
Det är de privata företagen som ser till att det blir exportinkomster, skatteintäkter och arbetstillfällen. Offentlig verksamhet är tärande dvs spenderar skatteintäkterna som de privata företagen drar in. Borde inte behöva påpekas men Svenskt Näringsliv, Företagarna m.fl. organisationer får alltför ofta påminna politiken om detta självklara faktum. Det blir nu än mer uppenbart då krisåtgärderna ganska snabbt riktats till företagen för att upprätthålla befolkningens livsnödvändiga försörjning av varor och tjänster.

Närproducerat är livsviktigt
De små företagen som odlar och producerar lokal mat har hittills varit missgynnade av både statliga och kommunala regelverk liksom de stora dagligvarukedjornas inköpspolicy. Likaså har offentlig upphandling såsom den hanterats varit negativt för de små producenterna. Till skillnad från vad konsumenterna vill ha. Dvs. ett glapp mellan de som har makten om marknaden och vad kunderna vill ha.
Här kan vi skönja en omvärdering utifrån ett hållbart försörjningsperspektiv, inte bara miljömässigt utan även vid kriser.

Lågkostnadsländer är riskabelt
Källa: https://www.happyprint.se/
De stora producerande företagen jagar kostnader i takt med kvartalsboksluten och har under många år outsourcat tillverkning och anlitat billigare underleverantörer i lågkostnadsländer. Det har lett till stora bekymmer i det uppkomna krisläget. Närhet till sina underleverantörer blir nu allt viktigare för att trygga sin egen överlevnad i krislägen.

Påspädning pga. att ex.vis Kina blir alltmer aggresiva och att deras diktatoriska samhällssystem därmed blir alltmer uppenbart. Något vi hittills blundat för eftersom "money rules".

Lönsamheten kring outsourcing har ända från början varit tveksam men i stora organisationer är kontraproduktivitet och suboptimering mer vanligt än att i praktiken följa de påklistrade värdegrunderna som publiceras med klatschiga slogans på deras webbsidor. Helhetsbilder har inte varit prioriterade.

Stängda gränser är OK
I den känsliga debatten kring migrationspolitiken har stängda gränser i olika avseenden varit ett hett ämne. När det börjar gälla den egna hälsan så blir det en helt annan dimension. Med människor kommer hotande sjukdomar.

Expertis kontra mediala gaphalsar?
Många är de debattörer och andra åsiktsleverantörer som försökt - och lyckats - få publicitet genom att kritisera åtgärder och utropat diverse domedagsprofetior. Facit lär utvisa vem eller vilka som hade rätt eller fel.

En gemensam fiende är en effektiv strategi
Under hela Corona-kaoset har sittande regering inte behövt ta obekväma debatter kring gängkriminalitet eller framförallt den senaste flyktingvågen som trycker på vid gränsen mellan Turkiet och Grekland. Där taggtråd och tårgas används för att stoppa flyktingarna. Eftersom alla politiker vet att gränserna måste hållas stängda för att inte upprepa 2015 års situation. Vad de däremot säger i debatten är en annan sak. Nu slapp de ta den.
För att ena nationens folk är det därför effektivt att rikta dess blick mot ett yttre hot. Praktiserat av ett antal amerikanska presidenter under årens lopp: starta ett krig någonstans inför omvalskampanjen.

Globalisering är inte coolt
Konklusionen är att globaliseringen fått sig en törn. Lokalt och nära är bättre ur både miljöaspekt och säkerhetsaspekt. Det var i allafall kul så länge det varade.

/Trendspaning X