måndag 10 januari 2011

Gott om kapital - ont om entreprenörer.


Brist på riskkapital i Sverige finns inte. Däremot brist på idéer och entreprenörer.
Tillväxtverket och diverse EU-finansierade projekt fokuserar på innovation.
Innovationssystem, Innovativa åtgärder, produkt- och tjänsteutveckling finns det en hel del offentliga pengar för. Allt för att skapa nya arbetstillfällen. De arbetstillfällen som de stora företagen inte längre skapar.
Ett entreprenörsdrivet företag som expanderar och skapar jobb finner man dock oftast i traditionella branscher. Det som är unikt är inte heller deras produkt eller tjänst utan deras affärsmodell. Hur affärerna görs och hur en traditionell produkt eller tjänst "förpackas".

Innovativa nya produkter och tjänster som ger nya jobb är mera sällsynt. Sådana tar tid att få fram och kräver uthållighet. Riskkapitalisterna letar efter idéer som ger snabb och hög avkastning. Varför annars riskera kapitalet.

Idéer som ger affärer och därmed arbetstillfällen tar dock tid att bygga upp. God tillgång till riskkapital kan sällan skynda på den processen i någon större utsträckning. Marknaden kräver sin tid för att acceptera nya innovationer och låter sig inte forceras fram. Enträgna entreprenörer har dock högre uthållighet än riskkapitalister med snabba avkastningskrav.

Entreprenörsandan i Sverige är enligt mätning och forskning på en låg nivå med internationella mått mätt. Den lägsta inom EU ex.vis. Entreprenörstänkande är i grunden en överlevnadsstrategi. Ju bättre vi får det desto mindre entreprenörer blir vi.

Kanske kommer ett ökat entreprenörsskap i Sverige helt enkelt att åstadkommas med ett generationsskifte. De unga generationerna har en avsevärt högre grad av entreprenörsskap. Bland annat pga att de aldrig kommit in i det svenska trygghetssamhället, en hög ungdomsarbetslöshet och att de fått andra influenser i skolan, bl.a satsning på UF-företag m.m.

/Trendspaning X