lördag 22 januari 2011

Storleken har ingen betydelse för tjänsteföretag

Flera inlägg på den här bloggen har handlat om allt tydligare signaler om nackdelarna med stora hierarkiska företag och fördelarna med mer flexibla mindre företag. Enligt Darwin är det inte den som är starkast som överlever utan den som lättast anpassar sig.

Finska IT-företaget Tieto drar ner på sin tyska verksamhet. Tyska marknaden är en av Europas mest konkurrensutsatta. Svensk marknad är näst intill att betrakta som skyddad verkstad vid en jämförelse.


Att få stordriftsfördelar i en tjänsteverksamhet blir allt svårare. Alltmer skräddarsydda uppdrag och tjänster gör att mekaniserade tjänster blir allt svårare. Att sätta upp en professionell tjänsteverksamhet blir allt billigare och kräver inte stora investeringar. Så som det gjorde när näringslivet mest bestod av fabriker som producerade. Osäkerheten i de stora organsiationerna blir också ett problem när det gäller att behålla nyckelpersoner. Likaså är det svårt att vara en nyckelperson i en stor anonym organisation, dvs behovet av den personliga bekräftelsen och utvecklingen får inte sitt. Den ökande vikten av (och kundens krav på) samarbete och nätverkande över gränser (pga alltmer komplexa system och strukturer drivna av en snabbare förändring i omvärlden) såväl inom som utom ett företag, försvåras av omfattande hierarkiska strukturer.

Kunden måste anpassa sig till den stora leverantören istället för tvärtom. Storleken har haft betydelse då de stora företagen helst velat göra affärer med de stora leverantörerna. Den trenden bryts dock alltmer. Här ligger tyska marknaden några steg före då det finns avsevärt fler "mittelstand" dvs medelstora företag som går hem bättre än de små företagen hos de stora kunderna.
Den här trenden syns inte i den svenska offentliga sektorn än. Snarare motsatsen.
I upphandlingar favoriseras ofta de stora för att på så sätt minska arbetsbördan för själva upphandlingsförfarandet dvs inköpsavdelningens arbete styr mer än verksamhetens behov. En stor leverantör blir lättare att hantera än många små. Den trenden lär hänga i några år till innan det blir vedertaget att det "ur totalekonomisk synpunkt" ofta blir en dyrare upphandlingsstrategi.

/Trendspaning X