lördag 22 januari 2011

Sekularisering i Mellanöstern och arabländerna?

Många framtidsforskare menar att sekulariseringen i Mellanöstern och arabländerna kommer att öka. Till viss del drivet av högre levnadsstandard men även av andra faktorer.
Den högre levandsstandarden i ex.vis Dubai blir till ett skyltfönster för befolkningen i andra områden i regionen som lever under ett mera religiöst och traditionellt ledarskap.
En demokratiseringsprocess kan också ses i Tunisien. Huruvida den sprider sig till angränsande länder är dock svårt att bedöma. Demokrati främjar ofta sekularisering eftersom den tar fokus från religionen i viss grad.
Befolkningsökning och klimatförändring i Jordanien har gjort att landets vattenresurser nu närmar sig en omfattande kris. Lösningen har varit att be till Gud om mer regn. Vilket knappast lär hjälpa.
Just det mönstret har gått igen i många kulturers fall; aztekerna, romarriket, maya osv. Klimatet ändras vilket gör att tättbefolkade områden som ligger på marginalen klimatmässigt blir hårt drabbade. De tidigare makthavarna i form av religiösa ledare tappar folkets mandat då böner inte hjälper längre. Andra mer sekulariserade regioner med större anpassningsförmåga brukar utveckla teknik och lösningar på problemet på ett bättre sätt.

Slutligen trycker globaliseringen på med allt bättre kommunikationsmöjligheter och därmed transparens vilket missgynnar religionen.

/Trendspaning X