fredag 18 september 2015

EU en parentes i världshistorien?

Bengt Wahlström, Sveriges mest framstående omvärldsanalytiker hävdade i mitten på 80-talet att EU är en parentes i världshistorien. Orsaken till att EU skulle upphöra som politisk företeelse skulle bl.a. vara kommande stora befolkningsströmmar enligt hans analys.

Och det finns nu ett antal trender och skeenden som kan samverka och därmed leda till en splittring av Europa:

- Schengen-avtalet som upphör i allt fler länder, om än temporärt. Men ingen vet hur länge.
Grundidén för ett enat Europa svajar med andra ord.

- Stängda gränser i alltfler länder för att hantera flyktingströmmar = befolkningsströmmar. Skapade av total oenighet om en solidarisk lösning av flyktingproblematiken Eu-länderna emellan.

- Medborgarna i de länder som tar emot flest flyktingar blir allt oroligare vilket ger grogrund för invandringskritiska politiska partier.

- Den demokratiska kartan ritas därför på kort tid om i allt fler länder i Europa och de etablerade partierna kan inte hantera situationen så som de varit vana vid. De etablerade partier som har makten kommer troligen förr eller senare att få välja mellan att faktiskt minska flyktingströmmarna eller förlora makten till de invandringskritiska partierna.

- De länder som är mest positivt inställda till invandringen har höga ambitioner men lyckas ändå inte med att skapa en väl fungerande integration. Arbetslöshetsstatistik, årslånga väntetider vid asyl, utanförskap, diskriminering av kvinnor, hedersvåld, extremism m.m. visar på stora brister.

- Bostadssegregationen ökar och polisen tappar greppet i invandrartäta bostadsområden.

- Arbetskraftsinvandring och bemanningsföretag som utnyttjar de stora inkomstskillnaderna  mellan EU-länderna åsidosätter fackliga skyddssystem på arbetsmarknaden. Även sk EU-migranter skapas av stora skillnader i en gemensam ekonomi.

- Greklands ekonomiska kris där Euron varit ifrågasatt blottade dels stora svagheter i uppbyggnaden av EMS och dels toppen på ett isberg av överskuldsatta nationer inom EU.

- En dåligt fungerande jordbrukspolitik som slår ut den europeiska matproduktionen och främjar oetisk djurhållning.

- En dåligt fungerande bostadspolitik där dels bostadsbristen ökar och dels priserna på befintliga bostäder rusar i höjden och därmed ökar skuldsättningen hos befolkningen.

Lägg till detta ett allt hätskare debattklimat från motsatta åsikter i respektive problem, som gör att åtgärder för att lösa problemen blir alltför politiskt känsliga och därför uteblir.
Sociala media och alltfler nätbaserade nyhetssajter med diverse inriktning tar också allt mer mark från etablerad media och public service vilket gör att en från statsmakterna effektiv opinionsbildning (folkbildning) blir omöjlig.

Vart och ett av de här problemen borde kunna lösas inom EU men när ett system, ett samhälle (EU i det här fallet) stressas av alltför många negativa faktorer blir risken alltmer uppenbar för ett sammanbrott. Vad konsekvenserna blir och när i tiden något kan hända är alltid svårt att avgöra men skeenden av det här slaget skapas och underbyggs under lång tid.  Eftersom det politiska etablissemanget är fokuserade på att behålla makten frestas de att sopa problemen under mattan, det byggs upp allt större spänningar och till slut kan sammanbrott av olika slag gå snabbt. En Berlinmurs-effekt.

Inga blixtar kommer från klar himmel.

/Trendspaning X