lördag 7 november 2015

Svenskt tabu - bidragande orsak till våld?

Ett effektivt sätt att spana på trender i ett mer långsiktigt perspektiv är att vara vaksam på vilka ämnen i den offentliga debatten som är tabu. Förr eller senare, eller tyvärr alltför ofta senare kommer konsekvenserna av att ämnen som är tabu, och inte belyses utifrån ett kritiskt eller sakligt perspektiv, att flyta upp till ytan.

Man kan beskriva det som att försöka hålla nere grytlocket på en kokande kastrull. Det blir allt hetare, det ångar och pyser ut och till slut orkar man inte hålla emot längre utan grytan kokar över. Och den som hållit emot får brännskador.

Migration har varit just ett sådant ämne i minst 10 år i Sverige. Det är först nu då Sverige anses stå mitt uppe i en flyktingkris som makthavare i samhället, förutom de mer extrema krafterna, vågar uttala sig kritiskt i ämnet.

De båda norska forskarna Johannes Due Enstad och Jacob Aasland Ravnsdal, Forsvarets Forskningsinstitutt, Oslo, har tittat närmare på svensk mentalitet och den tabuisering som vi ägnar oss åt och dess konsekvenser.

Utgångspunkten har varit att Sverige ligger skyhögt över andra nordiska länder (och även de flesta andra västeuropeiska länder) vad gäller antalet högerextrema våldsbrott med dödlig utgång. Sedan 1990 har 16 sådana brott begåtts i Sverige, i Norge tre, i Danmark ett och i Finland noll.
De har i beräkningen utgått från antalet brott, inte antalet döda eftersom antalet gärningsmän mer visar omfattningen av högerextremismen än enstaka vansinnesdåd med fler offer.

http://www.dagbladet.no/2015/11/03/nyheter/innvandring/politikk/hoyreekstrem/41786900/

Orsakerna till situationen i Sverige, som forskarna pekar på är:

- Rekordhög invandring
- Tabu-belagd invandrardebatt
- Sverige har Nordens största högerextrema underjordiska rörelse

Men forskarna lägger in en passus här. Hög invandring och med den dålig integration behöver inte alls leda till ökad högerextremism. Frankrike är ett motsatt exempel på detta, som sedan lång tid tillbaka har avsevärt fler invandrare.
De har därför tittat närmare på vad som är unikt för Sverige, för att försöka finna orsaken.

Vi är mer eller mindre världsberömda för att driva en i allt politiskt korrekt debatt där takhöjden därmed blir låg, drivet framförallt av en stark konsensus-kultur där alla ska vara överens och tycka lika. Vilket då blir viktigare än något annat. Exempelvis viktigare än att komma fram till beslut om aktiv handling. Den som har en avvikande åsikt stigmatiseras eller utesluts på olika sätt. Därför är det bättre att hålla med för att inte riskera bli utesluten ur en grupp. Vilket är något av det värsta människan, eller snarare svensken, kan tänka sig råka ut för.

Ett exempel som Bent Winther, politisk redaktör på Berlingske Tidende (Danmark) tar upp i samband med att han kommenterar den aktuella forskningen är svenska politikers och medias helt olika hantering av morden på IKEA i Västerås respektive skolan i Trollhättan, båda tragiska händelser. Detta skulle då visa på rädslan för stigmatisering och att det politiskt korrekta går före alla andra kriterier. och därmed ge näring åt högerextremismen.

http://bentwinther.blogs.berlingske.dk/2015/11/06/svenskerne-en-ekstremt-og-let-hyklerisk-folk/

Forskarna antar också att de invandringskritiska partiernas inflytande i Norge och Danmark kan ha fungerat som en ventil så att inte högerextremismen där fått näring. Uteslutningen av Sverigedemokraterna i debatt m.m. kan enligt deras teori därför ha verkat i motsatt riktning.

Slutligen pekas det på svenskt hyckleri i frågan. De stödjer sig på flyttstatistik i svenska bostadsområden. Redan när hyresgäster med invandrarbakgrund börjar uppgå till några fåtal procent börjar svenskfödda flytta ut från området tills området är mer eller mindre "fritt" från svenskfödda. Segregeringen blir ett faktum och integrationen en utopi.

Att spana på tabu-ämnen är alltså ett effektivt sätt att finna trender och vilka skeenden och konsekvenser som de för med sig. Tyvärr ibland otäcka sådana. Sverige är m a o ingen bra arena för att tidigt uppmärksamma och parera för negativa konsekvenser pga vår tabuisering i vissa frågor.

Dagens scenario har faktiskt kunnat förutses under lång tid. Människosmugglingen över medelhavet och organiserad brottslighets utnyttjande av situationen för att göra pengar på en mindre riskabel och mer lukrativ verksamhet än knarksmuggling, är definitivt ingen ny företeelse utan har pågått i många år.
Den arabiska våren som tyvärr har övergått i vinter, internationella militära ingrepp i Libyen, Afghanistan och Irak, om än med vällovliga syften men som gick snett i flera avseenden, är faktorer som anses ha bidragit till att starkt öka den problematik som nu råder i norra Afrika och Mellanöstern.

Det otäcka med tabuisering är att de som man vill skydda, är de som faktiskt drabbas desto hårdare av konsekvenserna när väl grytan kokar över. Samt brännskador på de som hållit i locket.

/Trendspaning X